Ikan TEMOLEH atau TEMALIAN adalah merupakan spesis Kap tempatan yang paling besar kerana ia boleh mencecah size sehingga 70 kg. Mempunyai 7 garislintang di badan menyebabkan rupanya cantik dan menarik. Hidup didasar sungai dan makanannya terdiri dari tumbuhan akuatik, serangga dan alga. Isinya pejal, lembut, lemak dan manis.
Ikan ni boleh dimasak tempoyak, masak lemak cili api atau goreng... pun sodap!
Bahan untuk masak lemak cili api:
Untuk 1 ekor ikan yang anggaran 1 kilo
Cili api 10 biji, Cili merah 2 biji, kunyit hidup 1 inci, asam keping 3 keping (jika tiada belimbing buluh) serai 2 batang, 1/2 kilo santan pekat,
3 gelas air, 1 sudu teh kunyit serbuk, garam secukup rasa.
(Daun kaduk jika suka)
Dipotong dan dibersihkan gaul dengan garam seketika sebelum dicuci sekali lagi. Masuk cili api dan kunyit hidup yg telah dtumbuk campur sedikit air, serai yg diketuk2 serta santan
Masukkan belimbing buluh, garam dan masak dengan api sederhana. Hampir masak masukkan daun kaduk.
No comments:
Post a Comment