Biasanya nangka muda kita masak lemak cili api tetapi sedap juga jika dibuat kerabu sama ada kerabu kerisik atau kerabu ikan. Hari ini kami menghidangkan Kerabu Ikan Nangka Muda. Dikongsi kan menu Kerabu Ikan Nangka Muda ala D'Limau Nipis untuk anda semua.
Menunya:
Anggaran 1 kilo nangka muda dibersihkan, dibuang pulur tengah dan direbus hingga empuk
5 ekor ikan segar boleh gunakan ikan selayang atau ikan kembung segar kecil @ Pelaling direbus dan diambil isi dan dihancurkan1/2 sudu sup lada hitam )8 biji cili api. ) ditumbuk5 hingga 10 ulas bawang merah )1 kilo santan1 inci belacan,1 keping asam keping,1 sudu sup garamBahan bahan di atas termasuk ikan tadi dimasak bersama santan dengan api perlahan hingga menggelegak.Setelah itu digaul dengan nangka yang telah ditoskan bersama 1 batang bunga kantan dihiris.Boleh dihiaskan dgn cili merah dan cili hijau.Selamat mencuba !!
No comments:
Post a Comment